logo

Yapımcılık Eğitimi Sertifika Programı

Geri Dön
Yapımcılık Eğitimi Sertifika Programı
  • Eğitim İçeriği

  • Eğitmenler

Yapımcılık Eğitimi Sertifika Programı, medya dünyasında çalışmayı planlayan ve yapım alanında kendisini geliştirmek ve bu sektörde ilerlemek isteyen herkese açık inovatif bir eğitim programıdır. 

Bu eğitimde yapımcılık mesleğinin en temelinden başlanarak bu yolculukta sizi nelerin beklediği; medya dünyası, ekip kurma, bütçe oluşturma ve yönetimi, içerik oluşturma, yayın planlama, reyting, ürün yerleştirme, prodüksiyon, bir format içeriğinin oluşturulması, satılması veya içeriklerin alım süreçlerinin yönetilmesi, bu ve bunun gibi yapımcılık kariyeri için sürdürülebilir ilerlemeyi sağlayan ve ı teoriden yola çıkılarak eğitim içerisindeki yapım 
yolculuğu aracılığıyla pratiği esas alan bilgiler katılımcılarla paylaşılacaktır. 

Programın eğitmeni Mehmet ÇAM hem ulusal hem de uluslararası medyada çalışmış, uygulayıcı yapımcılık yapmış ve bu mesleğin eğitimini Galatasaray Üniversitesi’nin ardından Paris Sorbonne Üniversitesi’nde almıştır. Türkiye’nin en prestijli yarışma programlarından biri olan Kim Milyoner Olmak İster? programının 14 sezondur yapımcılığını üstlenmektedir. En Zayıf Halka, Baba Panik Yapma ve Güven Bana gibi uluslararası önemli formatların yapımcılığını yapmış ve yerel formatlar tasarlamıştır. 

Yapımcılık mesleği büyük bir ekibi kurmak, bir içeriğe karar vermek ve ekrana bir ürün sunma mesleğidir. Bu mesleğin icrasında bütün alanlarla ilgili, fikirden çekime, kurgudan yayına kadar bütün aşamalarda varlık gösterme icrasıdır. Bu yönüyle medyadaki pek çok meslekten ayrılan yapımcılık bütünün bir parçası olarak o bütünü kurma ve yönetme pratiğine dayanmaktadır. 

Medya sektöründeki diğer rollerin çatısı olarak düşünebileceğiniz yapımcılık merkezde olmaktan ziyade her noktada aynı anda var olarak hem iletişimi hem koordinasyonu hem de akışı doğru ve ileriye dönük bir şekilde takip edebilmek ve bu takibi yaparken sonrasında gelişebilecekleri de öngörme becerisini aktif bir şekilde kullanabilmektir. Aslında sadece bir meslek değil başlı başına bir zanaattir yapımcılık. 

Stratejik düşünme ve insan ilişkilerinin doğru yönetiminin en önemli iki etmen olduğu aşikâr olan yapımcılıkla ilgili herhangi bir eğitimde tecrübenin önemi yadsınamaz. Katılımcılara aktarılacak başarı hikâyelerinden ziyade başarısızlıkların da doğru şekilde aktarımı gerekmektedir.

 İşte bu nedenle katılımcıların bu mesleğin sırlarını bu işi birebir icra etmiş olan kimselerden öğrenmeleri çok önemlidir.

Kimler katılabilir?

Yapımcılık Sertifika Programına medya alanında çalışmak isteyen ve özellikle programların yapım alanında çalışmak isteyen öğrenciler ve yapımcılık mesleğinin temellerini öğrenip bu işi bağımsız bir şekilde piyasada icra etmek isteyenler ya da yapım alanı özelinde bir kariyer hedefi olmasa da yapım alanındaki dinamiklere hâkim olarak kendi alanında daha donanımlı hâle gelmek isteyen öğrenciler katılabilir. Bu eğitim programı, sıfırdan başlayarak yapımcılığın temel kavramları, pratikleri, riskleri ve icrasıyla ilgili yapıcı, teşvik edici ve kapsamlı bir içeriğe sahiptir. Bu nedenle medya alanında bir eğitimi olmaksızın bu mesleği icra etmek isteyen herkesin katılabileceği bir programdır.

Eğitimin içeriği 

Programın içeriğinde;

  • TV sektörü ve yapımcılık mesleğine ilişkin terminoloji,
  • TV sektöründeki titrlerin neler olduğu,
  • Yapım ve içerik ekiplerinin kurulması ve yeni iletişim modellerinin sürece uyarlanarak ekibin yönetilmesi,
  • Sunucu seçimi ve sürecin yönetimi, sunucunun ekiple ve program içeriğine göre diğer kişilerle ilişkisinin yönetimi,
  • Cast sürecinin yönetimi,
  • Yapım sürecinin planlanması ve uygulamaya dökülmesi,
  • Bütçe oluşturulması, planlanması ve takibinin yapılması,
  • Format içeriklerinin pazarlanmak üzere hazırlanması,
  • Uluslararası format pazarlarına ulaşılması ve iletişim sürecinin yönetimi,
  • Ulusal ve uluslararası formatların entegrasyon süreci,
  • Program türlerinin çeşitliliğinin yapım dünyasındaki tanımı ve dijitale evrilen sektörün doğru yorumu ve gelecek planlarının efektif bir analizle gerçekleştirilmesi,
  • Ulusal alandaki yayın kuşaklarının, çalışılan içeriğe benzer içeriklerin analizi,
  • Reyting okuması ve takibinin sistematik şekilde yapılması,
  • Temel olarak TV programı oluşturma sürecinin, lisanslama ve ekrana aktarılma sürecinin anlatılması

gibi yapımcılık mesleğinin merkez kazanımlarını oluşturan yapıcı, 21.yüzyıl yetkinliklerini destekleyen, yapım alanında düşünme becerilerini geliştiren ve özgün fikirlerin öne çıkmasını sağlayan bir eğitimdir.

Yapımcılık mesleğine dair çok geniş bir bilgi dağarcığı yer almaktadır. TV programcılığı, planlama, içerik üretimi, ekip kurma, tv meslekleri, bütçe, sunum hazırlama, format üretimi, uluslararası format pazarı, format adaptasyonu, program türleri, yayın kuşakları, sunucu yönetimi, casting, gibi yapımcılık mesleğinin ana bileşenleri yer almaktadır.

Sıfırdan bir fikrin nasıl bir TV programı olarak ekrana taşınabileceğinden bir uluslararası formatın nasıl lisanslanıp ekranda yer aldığına kadar bütün bilgiler detaylı şekilde eğitim programında yer almaktadır.

Eğitimin süresi

Eğitim toplam 6 haftadır. Bu 6 haftanın 4 haftası teorik bilgiler, bu alanda tecrübeli olan kişilerle buluşmalar ve vaka incelemelerinden oluşur. Son iki haftada Yapımcılık simülasyonu yapılır ve öğrenciler yapımcılık eğitiminde öğrendikleri bilgilerle bir TV programının yapımını tecrübe ederler

Eğitmen - Mehmet Çam

Kim Milyoner Olmak İster? Programı Yapımcısı / ATV Programlar Müdürü / TEDx Konuşmacısı

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun olduktan sonra CNN TÜRK’ te yayımlanan 5n1k programında muhabir olarak görev aldı. Sonrasında Paris Sorbonne Üniversitesi’nde Sinema-TV ve Yeni Medyalar Yapımcılık Master programını tamamladı. Eğitimi sırasında Türk-Fransız ortak yapımı sinema filmlerinde koordinatörlük yaptı. Film ve belgesel yapımı alanlarında finansal kaynak ve dağıtım danışmanlığının yanı sıra uygulayıcı yapımcı olarak çalıştıktan sonra Uluslararası Medya Danışmanları Birliği’nin (IMCA) Türkiye temsilcisi oldu.

2011 yılında Kim Milyoner Olmak İster? İsimli yarışma programının yapımcısı olarak geri döndüğü televizyon kariyerinde En Zayıf Halka, Güven Bana, Baba Panik Yapma gibi gerçekleştirdi. 2022 itibariyle 1070 bölümdür devam eden Kim Milyoner Olmak İster? Programının yapımcılığını sürdürürken ATV Programlar Müdürü olarak görevine devam etmektedir.

Eğitim Günleri: Haftada 2 gün, 3 saat. Çarşamba ve Cuma saat 19:00 

Yapımcılık Eğitimi Sertifika Programı

Mehmet Çam

Tarih

Saat

  • Kontenjan

    24 Kişi

  • Kurs Süresi

    Toplam 6 Hafta, Haftada 6 Saat

  • Satın Alacak Kişi Sayısı

    - +

Toplam

25000 ₺